Wikicytaty:Bar: Różnice pomiędzy wersjami

Dodane 3359 bajtów ,  6 miesięcy temu
Znacznik: Wiadomość MassMessage
Znacznik: Wiadomość MassMessage
</div>
<!-- Wiadomość wysłana przez User:Elitre (WMF)@metawiki przy użyciu listy na https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Elitre_(WMF)/Board3&oldid=20519858 -->
 
== Important: maintenance operation on October 27 ==
 
<div class="plainlinks mw-content-ltr" lang="pl" dir="ltr"><div class="plainlinks">
 
[[:m:Special:MyLanguage/Tech/Server switch 2020|Przeczytaj w innym języku]] • [https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Translate&group=page-Tech%2FServer+switch+2020&language=&action=page&filter= {{int:please-translate}}]
 
[[foundation:|Wikimedia Foundation]] testuje przełączanie na swoją drugą, zapasową serwerownię. Upewni to nas, że Wikipedia i inne strony Wikimedia będą zawsze online, nawet w przypadku kataklizmu. Aby upewnić się, że wszystko działa, departament Technologii Wikimedia musi przeprowadzić zaplanowany test. Pokaże on, czy są w stanie przełączyć się z jednej serwerowni na inną. Wymaga to przygotowań do testu przez wiele zespołów i ich dostępności w celu naprawy jakichkolwiek nieprzewidzianych problemów.
 
Cały ruch zostanie z powrotem przełączony na podstawową serwerownię we '''wtorek, 27 października 2020'''.
 
Niestety, z powodu niektórych ograniczeń w [[mw:Manual:What is MediaWiki?|MediaWiki]], wszystkie operacje edycyjne muszą zostać przerwane podczas przełączenia. Przepraszamy za te utrudnienia. Będziemy pracować nad tym, aby je zminimalizować w przyszłości.
 
'''Każdą wiki przez krótki czas będzie można tylko czytać, ale nie edytować.'''
 
*Edytowanie nie będzie możliwe przez maksymalnie godzinę, we wtorek, 27 października. Test rozpocznie się o [https://zonestamp.toolforge.org/1603807200 14:00 UTC] (14:00 WET, 15:00 CET, 10:00 EDT, 07:00 PDT, 23:00 JST a w Nowej Zelandii o 03:00 NZDT w środę 28 października).
*Jeżeli spróbujesz edytować lub zapisywać zmiany w tym czasie, zobaczysz komunikat o błędzie. Mamy nadzieję, że żadne edycje nie zostaną utracone podczas tego czasu, ale nie możemy tego zagwarantować. Jeżeli zauważysz komunikat o błędzie, poczekaj aż wszystko wróci do normy. Będzie wtedy możliwe zapisanie zmian. Zalecamy jednak zrobienie kopii swoich zmian, na wszelki wypadek.
 
''Inne skutki'':
 
*Zadania w tle będą wolniejsze, a niektóre mogą być przerywane. Czerwone linki mogą nie być aktualizowane tak szybko jak zwykle. Jeżeli utworzysz artykuł, do którego gdzieś prowadzi jakiś link to ten link będzie dłużej czerwony niż zwykle. Część skryptów, uruchamiających się na dłużej, zostaną zatrzymane.
*Nie będzie zmian w kodzie na serwerze w tygodniu obejmującym 26 października 2020. Nie będą miały miejsca wdrożenia kodu o małym znaczeniu.
 
W razie konieczności, terminy testu mogą się przesunąć. Możesz [[wikitech:Switch_Datacenter#Schedule_for_2020_switch|zapoznać się z harmonogramem na wikitech.wikimedia.org]]. Wszelkie zmiany będą ogłoszone w tymże harmonogramie. Będzie więcej powiadomień na ten temat. Na wszystkich wiki na 20 minut przed zostanie wyświetlony banner, zanim ta operacja się zacznie. '''Prosimy, podziel się tą informacją ze swoją społecznością.'''</div></div> -- <span dir=ltr>[[m:User:Trizek (WMF)|Trizek (WMF)]] ([[m:User talk:Trizek (WMF)|talk]])</span> 19:11, 21 paź 2020 (CEST)
<!-- Wiadomość wysłana przez User:Trizek (WMF)@metawiki przy użyciu listy na https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Distribution_list/Global_message_delivery&oldid=20519839 -->