Wikicytaty:Bar: Różnice pomiędzy wersjami

Dodane 3104 bajty ,  8 miesięcy temu
Znacznik: Wiadomość MassMessage
Znacznik: Wiadomość MassMessage
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o [[m:WMDE_Technical_Wishes/Move_files_to_Commons|rozszerzeniu FileImporter]] lub o [[m:WMDE_Technical_Wishes|projekcie “Życzenia Techniczne”]], kliknij na linki. --W imieniu zespołu “Życzenia Techniczne”: </div>[[User:Max Klemm (WMDE)|Max Klemm (WMDE)]] 11:14, 6 sie 2020 (CEST)
<!-- Wiadomość wysłana przez User:Max Klemm (WMDE)@metawiki przy użyciu listy na https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=WMDE_Technical_Wishes/Technical_Wishes_News_list_all_village_pumps&oldid=20343133 -->
 
== Important: maintenance operation on September 1st ==
 
<div class="plainlinks mw-content-ltr" lang="pl" dir="ltr"><div class="plainlinks">
 
[[:m:Special:MyLanguage/Tech/Server switch 2020|Przeczytaj w innym języku]]
 
[[foundation:|Wikimedia Foundation]] będzie testowała swoją drugą, zapasową serwerownię. Upewni to nas, że Wikipedia i inne strony Wikimedia będą zawsze online, nawet w przypadku kataklizmu. Aby upewnić się, że wszystko działa, departament Technologii Wikimedia musi przeprowadzić zaplanowany test. Pokaże on, czy są w stanie przełączyć się z jednej serwerowni na inną. Wymaga to przygotowań do testu przez wiele zespołów i ich dostępności w celu naprawy jakichkolwiek nieprzewidzianych problemów.
 
Cały ruch zostanie przełączony na zapasową serwerownię w '''czwartek, 1 września 2020'''.
 
Niestety, z powodu niektórych ograniczeń w [[mw:Manual:What is MediaWiki?|MediaWiki]], wszystkie operacje edycyjne muszą zostać przerwane podczas przełączenia. Przepraszamy za te utrudnienia. Będziemy pracować nad tym, aby je zminimalizować w przyszłości.
 
'''Każdą wiki przez krótki czas będzie można tylko czytać, ale nie edytować.'''
 
*Edytowanie nie będzie możliwe przez maksymalnie godzinę, w czwartek 1 września. Test rozpocznie się o [https://www.timeanddate.com/worldclock/fixedtime.html?iso=20200901T14 14:00 UTC] (15:00 BST, 16:00 CEST, 10:00 EDT, 07:00 PDT, 23:00 JST a w Nowej Zelandii o 02:00 NZST w środę 2 września).
*Jeżeli będziesz próbował edytować lub zapisywać podczas tych okresów, zobaczysz komunikat błędu. Mamy nadzieję, że żadne edycje nie zostaną utracone podczas tego czasu, ale nie możemy tego zagwarantować. Jeżeli zauważysz komunikat o błędzie, poczekaj aż wszystko wróci do normy. Wtedy będzie możliwość zapisania swoich zmian. Zalecamy jednak zrobienie kopii swoich zmian na wszelki wypadek.
 
''Inne skutki'':
 
*Zadania w tle będą wolniejsze, a niektóre mogą być przerywane. Czerwone linki mogą nie być aktualizowane tak szybko jak zwykle. Jeżeli utworzysz artykuł, do którego gdzieś prowadzi jakiś link to ten link będzie dłużej czerwony niż zwykle. Część skryptów, uruchamiających się na dłużej, zostaną zatrzymane.
*Nie będzie zmian w kodzie na serwerze w tygodniu obejmującym 1 wrzesień 2020. Nie będą miały miejsca wdrożenia kodu o małym znaczeniu.
 
W razie konieczności, terminy testu mogą się przesunąć. Możesz [[wikitech:Switch Datacenter#Schedule for 2020 switch|zapoznać się z harmonogramem na wikitech.wikimedia.org]]. Wszelkie zmiany będą ogłoszone w tymże harmonogramie. Będzie więcej powiadomień na ten temat. '''Prosimy, podziel się tą informacją ze swoją społecznością.'''
</div></div> <span dir=ltr>[[m:User:Trizek (WMF)|Trizek (WMF)]] ([[m:User talk:Trizek (WMF)|talk]])</span> 15:49, 26 sie 2020 (CEST)
<!-- Wiadomość wysłana przez User:Trizek (WMF)@metawiki przy użyciu listy na https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Distribution_list/Global_message_delivery&oldid=20384955 -->